Pepparkakshuset 2012

En god regel när man gör pepparkakshus är att göra få delar och stora delar. De små fel som blir när man sätter ihop huset märks mindre då. I år gjorde jag tvärtom. Många delar, över 300 tror jag och varje del är 3×3 cm stor.

Vad är då temat som gjorde att jag valde att krångla till det så? Jo, Minecraft, barnens favoritspel. Viggo fick göra en modell av huset på Xbox (som jag av någon anledning missade att skriva ner rätt dimensioner från och fick brist på delar) och Klara hjälpte till att langa delar och att dekorera.

Untitled
Inte så komplicerat att mäta upp på degen.

Untitled
Bitarna tillskurna när de precis tagits ut ur ugnen.

Untitled
Många kvadrater.

Untitled
Jag kom fram till att det inte krävdes riktiga block (kuber) utan att jag kunde bygga med vinklar som gick snabbt (nåja) att sätta ihop.

DSC_8953
Världen med ett typiskt minecrafthus.

DSC_8961
DSC_8967
Ett träd.

DSC_8973
Blå pyntgele ska markera ett fönster bestämde Klara. Lite vitt till vänster är snö.

DSC_8976
Gräsblock.

Så… nästa år då? Få bitar och stora! Det här tog en evighet att göra.

Pepparkakshuset 2010

Årets hus blev en utmaning på två sätt, dels valde jag en byggnad som innehöll flera plan, varav några sluttande och dels så skulle jag bygga pepparkakshuset inför publik. En journalist (Lotta Frithiof) och en fotograf (Emma Eriksson) var med under monteringen. Jag gräddade de flesta delarna kvällen före för att de inte skulle behöva vara med om precis hela bygget.

En grundritning hittade jag på stationsinfo.se och så var jag där och fotograferade. Horisontellt är det väl typ skalenligt, men inte vertikalt.

Вокзал
Snö
Spår
Söder

Pepparkakshuset 2009

I år valde jag (trodde jag) ett enkelt hus, Uppsala Konsert och Kongress. Ett fyrkantigt hus med räta vinklar. Trodde jag. När jag hade laddat ner en 3D-modell av huset, visade det sig att skåran i taket går snett genom taket och dessutom smalnar av. Det gjorde bygget en aning svårare, men jag bygger ju inte mina egna hus för att göra det lätt för mig. Jag har gjort huset i skala 1:200.

Här är bygget i bilder.

RIMG0620
Redo

RIMG0625
Räta vinklar

RIMG0628
Första plåten (borde ha fått vara inne i tre minuter till)

RIMG0630
Jag hittade inte den stora kaveln på en gång.

RIMG0638
RIMG0641
Klara gör fönster

RIMG0643
RIMG0645
Klara dekorerar taket

RIMG0658
Smält socker kan ge brännskador.

Färdigt:
RIMG0662
RIMG0663
RIMG0666
RIMG0667

Pepparkakshus 2008

Så är det till slut färdigt, årets pepparkakshus. I år ska det föreställa Vita huset i Washington. Det slumpar sig så att det faktiskt är först idag som Barack Obama väljs till president. Röstningen sker idag och rösterna räknas i början av januari.

Så här blev huset, Viggo och Klara hjälpte till med att dekorera taket:

Planering

Det börjar dra ihop sig till att göra årets pepparkakshus. Jag har försökt hitta ett tema varje år som ligger i tiden och just nu lutar det år att årets hus blir Vita huset (i Washington, inte Moskva) i pepparkaksversion. Då kan jag använda polkagrisstänger som kolonner precis som jag gjorde på mitt första pepparkakshus som var Niketemplet på Akropolis i Athen.

قصر أوبسالا – Qasr Uppsala

Nu är pepparkaksslottet klart. Det ser lite ut som en medeltida korsfararborg som erövrats av araberna och sedan övergivits, därav namnet. Det gick rätt smärfritt att montera, men det tog tid att kavla ut deg och skära till. Bitarna som skulle bli torn skulle sedan över till formarna och det var riktigt svårt att få till bra. Vi kan väl låtsas att kristyren har försvunnit i ökenvinden, jag orkar inte dekorera i år.

PICT8535.jpg
PICT8534.jpg

Tidigare års pepparkakshus .

Förstudie

Jag gjorde en förstudie ikväll inför helgens pepparkakshusprojekt och testade en idé om hur man gör torn i två delar. Årets pepparkakshus ska bli en riddarborg och jag ville helst ha runda torn. I lunchkön idag så tänkte jag högt om hur man skulle lyckas med det och kom på att jag kunde använda konservburkar (jag hade snöat in på att man måste ha metall) när en kollega sa antingen ”toarullar” eller ”pappersrullar” (tack Louise) och då såg jag genast en pappersrulle framför mig som jag visste fanns i pannrummet. Den klädde jag med bakplåtspapper och så här utföll förstudien:

20071205352.jpg

20071205354.jpg

Jag brydde mig inte om att skära till kanter utan var mest intresserad av hur degen fungerade i 3D i ugnen och hur starka delarna blev. Det kommer att fungera utmärkt. Förhoppningsvis har jag bilder att visa på lördag eller söndag.

Pepparkakshuset 2006

Idag blev pepparkakshuset till slut färdigbyggt. Jag gräddade delarna igår och i eftermiddags dekorerade jag och Viggo delarna. När barnen hade somnat monterade jag det. Det blev som vanligt lite glipor och skevhet. Förra året lyckades jag bättre, men det berodde nog mycket på att delarna var större och inte så avlånga.

Lite bilder:

PICT5410.jpg
PICT5406.jpg
PICT5437.jpg
PICT5436.jpg
PICT5391.jpg