Pepparkakshuset 2012

En god regel när man gör pepparkakshus är att göra få delar och stora delar. De små fel som blir när man sätter ihop huset märks mindre då. I år gjorde jag tvärtom. Många delar, över 300 tror jag och varje del är 3×3 cm stor.

Vad är då temat som gjorde att jag valde att krångla till det så? Jo, Minecraft, barnens favoritspel. Viggo fick göra en modell av huset på Xbox (som jag av någon anledning missade att skriva ner rätt dimensioner från och fick brist på delar) och Klara hjälpte till att langa delar och att dekorera.

Untitled
Inte så komplicerat att mäta upp på degen.

Untitled
Bitarna tillskurna när de precis tagits ut ur ugnen.

Untitled
Många kvadrater.

Untitled
Jag kom fram till att det inte krävdes riktiga block (kuber) utan att jag kunde bygga med vinklar som gick snabbt (nåja) att sätta ihop.

DSC_8953
Världen med ett typiskt minecrafthus.

DSC_8961
DSC_8967
Ett träd.

DSC_8973
Blå pyntgele ska markera ett fönster bestämde Klara. Lite vitt till vänster är snö.

DSC_8976
Gräsblock.

Så… nästa år då? Få bitar och stora! Det här tog en evighet att göra.

270. Skägg #39270. Skägg, originally uploaded by bost5.

Jag kom av mig. Inte på grund av brist på tid eller inspiration, utan för att jag blev misstrodd när jag fotograferade. Jag försöker hitta glädjen i fotograferandet igen och tror nog att jag kommer att komma ikapp med målet att hitta 365+1 bilder till lika många ämnen i år.

Ryska myntRyska mynt, originally uploaded by bost5.

En bonusfödelsedagspresent: ryska och sovjetiska mynt som min morfar fick i gåva som en symbol för en resa till Sovjetunionen som han ville göra. Nu blev han för sjuk och kom aldrig iväg.

Jag har lekt med blixt och makrolinser för att få detaljerna tydliga. Man kan se att mynten är bla från 1778, 1811 och 1897. Oehört kul!

Pepparkakshuset 2010

Årets hus blev en utmaning på två sätt, dels valde jag en byggnad som innehöll flera plan, varav några sluttande och dels så skulle jag bygga pepparkakshuset inför publik. En journalist (Lotta Frithiof) och en fotograf (Emma Eriksson) var med under monteringen. Jag gräddade de flesta delarna kvällen före för att de inte skulle behöva vara med om precis hela bygget.

En grundritning hittade jag på stationsinfo.se och så var jag där och fotograferade. Horisontellt är det väl typ skalenligt, men inte vertikalt.

Вокзал
Snö
Spår
Söder

Önskelista

För att lindra lidandet inför min 40-årsdag är det lika bra att jag hostar upp en önskelista redan nu. Den är kort:

Språkresa till ett land med ett levande språk som jag saknar förkunskaper i.

Den som känner mig vet att det i Europa inte finns så många länder att välja på då. Det är Lettland, Litauen, Ungern (som är allt för avlägset från finskan för att jag ska kunna ha nytta av mina kunskaper i finska), Albanien, Wales och Bretagne (som har språk från en annan gren av keltiska än den jag redan har studerat) och Turkiet. Huvudspåret är nog turkiska som är en helt ny språkfamilj, de andra tillhör indoeuropeiska och finsk-ugriska, så de är inte lika coola enligt mig.

Planen är väl just nu snorbilligt flyg, inackordering eller billigt pensionat och kanske privatlektioner ibland i några veckor när barnen har slutat skolan och det finns pensionärer som kan ta hand om dem. Helst vill jag till Istanbul, så jag kan kolla på annat som intresserar mig (döda språk och ruiner).

Utmaningen är alltså att börja från noll och se hur väl jag kan lära mig ett språk när jag är omgiven av det språket.