Алло

Idag gick jag några steg i någon annans skor. När okända nummer ringer och jag måste svara så gör jag det på ryska. Är det någon jag vill tala med så byter jag till svenska annars kör jag på och undrar hövligt vem det är osv. Idag var det någon som ville kränga elavtal. När hon greppade att jag pratade utrikiska så sa hon med tydligt eftertryck ”Jag pratar inte ditt språk. Jag pratar svenska! Hej då!”
Tror inte hon är folkpartist. 

Språktest inför EU-valet

Jag fick för mig att göra om det språktest jag gjorde för en massa år sedan nu inför EU-valet. Upplägget är åt samma håll, men den här gången har jag gjort ett poängsystem för att ranka partierna. Jag la även till www.val.se i det här testet.

Språken delar jag in i tre grupper:

1. Nationella minoritetsspråk
(Finska, meänkieli, jiddish, romani, samiska)
Om man menar allvar med de språken bör man ha information på de språken i samband med valen.

2. Världsspråk
(De sex officiella arbetsspråken i FN, engelska, franska, arabiska, ryska, spanska, kinesiska och så tyska)
Här ser jag två skäl till att ha information, först för att ge stöd till utländsk press men även för systerorganisationer runt om i världen.

3. Invandrarspråk i Sverige
Det är naturligt tycker jag att försöka nå så många potentiella väljare som möjligt när det är dags för val. Här tänkte jag mig ha med de tio största. Men… Vissa språk passar in i flera grupper, finska i grupp 1 och 3, arabiska i 2 och 3 och svenska är faktiskt ett av de största invandrarspråken (ca 25% av invandringen från Finland under 60- och 70-talen hade svenska som modersmål). Så de språk som även finns i grupp 1 och 2 samt svenska tar jag bort från listan på de största invandrarspråken. Men sedan har vi danska och norska som jag fegar lite med och tar med som egna språk, men ger även två andra språk plats i rankingen. Det blir således de tolv största språken i Sverige som inte finns i grupp 1 eller 2 som man finner i den här gruppen.

Hur har jag hittat underlaget för rankingen som krävs i grupp 3? Jag har använt en tabell i Sveriges språk – vem talar vad och var? av Mikael Parkvall (länk) som grund:

Språk Antal Typ (ranking för grupp 3)
Svenska 8 000 000 -
Finska 235 000 Nationellt minoritetsspråk
Serbokroatiska 113 000 1
Arabiska 93 000 Världsspråk
Kurdiska 66 000 2
Spanska 65 000 Världsspråk
Tyska 64 000 Världsspråk
Persiska 59 000 3
Norska 56 000 4
Danska 54 000 5
Polska 49 000 6
Albanska 49 000 7
Engelska 44 000 Världsspråk
Arameiska 36 000 8
Turkiska 34 000 9
Somaliska 25 000 10
Ungerska 21 000 11
Ryska 19 000 Världsspråk
Thailändska 16 000 12
Kantonesiska 14 000 Världsspråk

 

Poängsystemet satte jag upp på förhand på följande sätt:
1. Finns det information på andra språk än svenska? 10 poäng.
2. Är det lätt att hitta information på andra språk än svenska? 10 poäng.
3. Använder man Google translate eller liknande? Slött, men det ger ju något i alla fall… 30 poäng.
4. Nationella minoritetsspråk, 10 poäng per språk.
5. Världsspråk, 10 poäng per språk.
6. Invandrarspråk, 10 poäng per språk.

Så här ser resultatet ut:

Sidan Finns språk? Lätt att hitta? Översättnings-tjänst? Nationella minoritetsspråk Världs-språk Invandrar-språk Poäng Kommentar
val.se Ja Ja 5 7 11 250 (saknar norska)
FP Ja Ja 5 6 7 200
MP Ja Ja 4 5 6 170
M – euval Ja Ja 1 6 7 160
M – normal sida Ja Ja Ja 50
C Ja Ja Ja 50
KD Ja Ja Ja 50
S Ja Ja 3 50 Skulle vilja ge minuspoäng för att allt på sidan för andra språk är på engelska.
V Nej Nej 0
SD Nej Nej 0

Jag skulle säga att 0 ger streck i betyg. Jag är förvånad över V, jag skulle ha förväntat mig en massa språk där, men det kan vara en epic fail i gränssnittet som gör att jag inte hittar något.

Sedan skulle jag ge IG till S på grund av att gränssnittet är helt och hållet på engelska. Har man en fil som innehåller information på arabiska kan man skriva det på arabiska också, men eftersom jag satte poängsystemet först och sidan får samma poäng som tex C, så får S godkänt i alla fall med 50 poäng. Uppdatering: med den nya sidans innehåll får S godkänt med marginal.

150 poäng och däröver tycker jag ska ge betyget VG – väl godkänd.

Och för 200 poäng och uppåt ger jag betyget MVG – mycket väl godkänd och det är FP som är ensamt bland partierna att nå dit. FP var i topp förra gången också.

Men testets solklara vinnare är www.val.se! Nästan full täckning i alla grupper, bara norska saknas.

Pride 2013

Vi var i Stockholm i lördags och kollade på prideparaden. Jag har aldrig sett den förut och det var tur att jag jobbar där jag gör, så att vi kunde sitta i fönstret på jobbet, nära kaffe, frukt och toaletter. Men det är värt det alla gånger att kolla.

Jag följer vad som händer i Ryssland i vid mening någon grad högre än de flesta, så jag visste om förbudet mot ”propaganda” som duman röstade igenom och som Putin skrev under i år. Men jag visste inte om det grymma sätt som högerextremister använder för att få tag på homosexuella som de sedan misshandlar, torterar och sedan nöjda fotograferar med sig själva i bilden. (Aftonbladet, tecknet de gör hör ihop med en högerextremist som kallar sig Tesak, Maxim Martsinkevich) När jag såg det blev jag illa berörd. Men när jag plötsligt tänkte mig att det samma skulle drabba arbetskamrater eller andra jag känner så blev jag arg. Riktigt arg. Så jag jag har ägnat veckan åt småskalig aktivism, steget över att bara klicka ”like” på Facebook: frågat Kreml, Putin och Medvedev på Twitter och på Instagram om varför de inte skyddar de homosexuellas rättigheter. Alltid något. Jag håller ögonen öppna för mer effektiva sätt att påverka, för det här måste sluta. Så här kan man inte behandla sina medmänniskor.

Så jag tog med mig barnen för att titta på paraden. När jag kollade på bilderna jag hade tagit så såg jag all färg som var i tåget. Så jag har valt ut tydliga färgglada bilder. Den här brokigheten ska vi vara rädd om.

Men först min lek med flaggor som jag gjorde i min ilska:


gayrussia

Och sedan paraden:

DSC_9394

DSC_9403

DSC_9406

DSC_9408

DSC_9411

DSC_9412

DSC_9425

DSC_9437

ÖB
DSC_9447

DSC_9456

DSC_9459

DSC_9475

DSC_9480

DSC_9482

Vad succesionsordningen kräver

Jag hoppar förbi alla övriga argument för republik och tänkte koncentrera mig på en paragraf i succesionsordningen (1810:0926):

§ 4. Såsom 2 § i 1809 års regeringsform uttryckligen stadgar, att Konung alltid skall vara av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, antagen och förklarad är, sålunda skola ock prinsar och prinsessor av det kungl. huset uppfödas i samma lära och inom riket. Den av kungl. familjen som ej sig till samma lära bekänner, vare från all successionsrätt utesluten. Lag (1979:935).

Så vad är den ”Augsburgiska bekännelsen”? Det är den evangelisk-lutherska kyrkans främsta bekännelseskrift med Melanchton som huvudförfattare och verkar ha tillkommit 1530. Den fyller alltså snart 500 år, och speglar i hög grad den tidens världsbild. Vad kan man hitta i den skriften som en kung i Sverige ska ställa upp på?

Jo, islam ska fördömas,

De fördöma alla kätterier, som uppkommit i denna punkt, såsom manikéerna, vilka antogo två urprinciper i tillvaron, en god och en ond; likaså valentinianerna, arianerna, eunomianerna, muhammedanerna och alla andra dylika.

och baptisterna också?

De fördöma vederdöparna och andra, som mena, att den helige Ande kommer till människorna utan det utvärtes ordets förmedling genom deras egna förberedelser och gärningar.

De fördöma vederdöparna, som förkasta barndopet och påstå, att barnen bli frälsta utan dop.

Det är väl rimligt att en ideell förening som Svenska kyrkan håller sig till denna skrift (men är det inte lite si och så med fördömandet nu för tiden?), men att kräva att statschefen ska fördöma medborgarnas åsikter är väl magstarkt?

Återanvändning

För tredje gången ska en Davis Cup-match stoppas och då plockar man fram sången från sist.

som nu låter så här

Själv tycker jag att matchen gott kan spelas.

Rösträtten del 1

Idag är det 100 år sedan hälften av befolkningen fick allmän och lika rösträtt. Den andra halvan fick vänta tio år till.

Obamas tal

Mitt favoritstycke är

As for our common defense, we reject as false the choice between our safety and our ideals. Our Founding Fathers, faced with perils we can scarcely imagine, drafted a charter to assure the rule of law and the rights of man, a charter expanded by the blood of generations. Those ideals still light the world, and we will not give them up for expedience’s sake. And so to all other peoples and governments who are watching today, from the grandest capitals to the small village where my father was born: know that America is a friend of each nation and every man, woman, and child who seeks a future of peace and dignity, and that we are ready to lead once more.

Recall that earlier generations faced down fascism and communism not just with missiles and tanks, but with sturdy alliances and enduring convictions. They understood that our power alone cannot protect us, nor does it entitle us to do as we please. Instead, they knew that our power grows through its prudent use; our security emanates from the justness of our cause, the force of our example, the tempering qualities of humility and restraint.

We are the keepers of this legacy. Guided by these principles once more, we can meet those new threats that demand even greater effort – even greater cooperation and understanding between nations.

En rejäl känga åt dem som skapar hemliga läger och tummar på internationella konventioner.