Snödriva

Vi kom iväg senare på resan till Sollefteå idag på grund av gårdagen snöoväder. När jag packade bilen upptäckte jag den här drivan på taket ovanför dörren och blev tvungen att gräva fram stegen för att skotta bort den.

Före:
Före

Efter:
Efter

Tentaresultat

Jodå, tentan i hebreiska gick bra trots allt. Dessutom blev det VG, vilket jag inte trodde eftersom jag inte hann med allt.

Jag kan bjuda på översättningen jag gjorde av den första texten på tentan, Exodus 34:27-28.

 וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל־מֹשֶׁה כְּתָב־לְךָ אֶת־הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה כִּי עַל־פִּי׀ הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה כָּרַתִּי אִתְּךָ בְּרִית וְאֶת־יִשְׂרָאֵל׃  וַיְהִי־שָׁם עִם־יְהוָה אַרְבָּעִים יֹום וְאַרְבָּעִים לַיְלָה לֶחֶם לֹא אָכַל וּמַיִם לֹא שָׁתָה וַיִּכְתֹּב עַל־הַלֻּחֹת אֵת דִּבְרֵי הַבְּרִית עֲשֶׂרֶת הַדְּבָרִים׃

Vilket jag översatte till:

Och herren sa till Moses: skriv åt dig dessa ord, ty i enlighet med dessa ord har jag slutit ett förbund med dig och med Israel. Och han var där med herren i fyrtio dagar och fyrtio nätter, bröd åt han inte och vatten drack han inte och han skrev på tavlorna förbundets ord, tio ord.

Ny favoritmaskin

Vi har varit dåliga på att klippa kanterna runt gräsmattan. Det är pestgöra. Nu när jag har plockat upp stenarna ur gräsmattan så finns det massor med kantgräs att klippa. När jag klippte häckarna tidigare i veckan tog jag och körde med häcksaxen på de ställen där gräset var som högst. Idag när vi var och handlade och jag kunde strosa omkring i lugn och ro och titta på butikens hela sortiment och inte stressa mellan fiskpinnar och falukorv (medan Kerstin klämde på grönsaker), så såg jag en liten batteridriven maskin från Bosch. Den var inte billig, men när jag tänkte på mängderna av oklippt gräs hemma verkade det kunna vara värt priset. När jag visade Kerstin maskinen så tänkte hon samma sak.

I kväll har jag testkört den och den är ett under av effektivitet! Det går minst tio gånger snabbare att klippa och utan att handen börjar värka. Det är nästan så att det blir roligt att ligga på knä och klippa gräskanter. Den är mycket mer behändig än en trimmer eftersom man har bättre kontroll på var och hur mycket man klipper. Om den dessutom är hållbar är den värd vartenda öre.

Mullvadar?

pict9018.jpg

pict9021.jpg

Nej, det är inte mullvadar som har varit framme. Jag har förberett dräneringen genom att plocka upp stenplattorna närmast runt huset.

Strömavbrott

Jag prenumerar på störningsmeddelanden från Vattenfall, både via epost och sms. Det kom ett sms i minuten när det var strömavbrott nyss. Så uppdaterad vill jag inte vara. Så här såg min inbox ut när jag fick igång datorn igen, det ser ut på samma sätt i mobilen.

vattenfallsms.jpg

Högtalarna till MP3-spelaren som jag och barnen köpte i förrgår var guld värda nu. MP3-spelaren är ju även den radio som jag hela tiden ser till att ha batterier till

Högtryck

Jag har försökt lufta elementen ett tag här hemma, men utan framgång. Idag drog jag slutsatsen att det måste vara för lite vatten i systemet och gick ner i pannrummet och stirrade på fjärrvärme-”pannan”. Då såg jag en tryckmätare! Den har jag inte sett förut. Trycket var obetydligt över 0 bar. Jag konsulterade Sollefteå och fick bekräftat det jag misstänkte — det ska gå att fylla på vatten och höja trycket.

Det tog ett bra tag, men så hittade jag kranen som fyller på vatten i systemet. Jag fingrade på en annan kran och hoppas att det inte blev för varmt vatten i varmvattenledningarna nu, jag kommer inte ihåg kranens utgångsläge. Nu håller jag tummarna för att det inte dyker upp någon okänd läcka.

Ställningen, så blev den

Efter en hel del elproblem (som försenade en eventuell användning) och transportproblem (plankorna gick inte in i bilen, ville inte såga i affären eller hyra släp, köpte till slut takräcke) så är ställningen slutligen färdig, lagom till att temperaturen inte medger målning längre.

PICT7963.JPG

Tvärslåarna syns inte från den här vinkeln, men de finns där och ger stadga.