Kalenderförvirring

Slaget vid Poltava pågår ännu – sr.se.

”I helgen är det precis 300 år sedan slaget vid Poltava, där Karl XII led ett katastrofalt nederlag mot den ryske tsaren Peter den Stores armé i vad som nu är Ukraina.”

Det blev som jag misstänkte när jag sammanställde helger och bemärkelsedagar för 2009 – i Sverige har man inte kommit ihåg att vi bytte kalender 1753. (Och 1700 samt 1712).

När de som använder den tideräkning som vi använder i Sverige idag tittade i sin kalender på morgonen den dag som slaget vid Poltava stod, så kunde de läsa 8 juli 1709. Det är alltså drygt en vecka kvar till jubiléumet.

När Karl XII tittade i sin kalender den morgonen stod det 28 juni 1709, men den kalendern användes bara i Sverige. Genom att hoppa över skottår med början 1700 tänkte man sig att Sverige gradvis skull övergå till den gregorianska kalendern, men man bytte tillbaka till den julianska 1712 genom att lägga till en extra dag, Tillökningsdagen 30 februari 1712.

Bookmark and Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>