Höstdagjämning

Synd att se att SMHI inte har alla lågtryck på rätt ställe.

Höstdagjämning inträffar det ögonblick då solens centrum skenbart passerar himmelsekvatorn på väg söderut. Detta får till sin följd att dag och natt är lika långa.
På norra halvklotet inträffar höstdagjämningen i år den 22 september kl 23.19. Normalt ska då hösten ha kommit till Norrland, stora delar av Svealand och även det inre av Småland. Till västkusten och sydvästra Skåne anländer hösten normalt i först i mitten av oktober. Meteorologiskt sett har höstdagjämningen ingen direkt betydelse.

”dag och natt är lika långa” – ja, nästan, men brytningen av solljuset i atmosfären gör att det är några dagar efter höstdagjämningen som det sker, och då sker det inte över hela jorden. Vid nordpolen och sydpolen är dag och natt ju ett halvår. I Uppsala är det i år 25 september som dag och natt är lika långa.

”På norra halvklotet inträffar höstdagjämningen i år den 22 september kl 23.19″ Höstdagjämningen inträffar vid samma tidpunkt även på södra halvklotet, varför peka ut norra?

Bookmark and Share

2 reaktion på “Höstdagjämning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>