Mitt liv som författare

Jaha, så har man skrivit en bok.

Eller, så har man skrivit ett råmanus som kan arbetas om till en bok.

Någonstans mellan den första meningen ”Det var en gång en by” och den sista ”När mörkret faller och norrskenet börjar dansa i skyn flyger Klara iväg mot det och barnen står kvar med tårar i ögonen och vinkar.” så blev det som jag skrev en bok, om än inte en färdig bok och allra minst en bra bok. Det viktiga har inte varit att skriva en text som någon kommer att läsa, utan att få texten skriven. ”Don’t get it right, get it written” har varit mitt motto.

Två saker har jag lärt mig under de här tre veckorna som det tog att få ihop 50 000 ord. Det första är att jag kan skriva en hel massa och få ned en berättelse på papper genom att sätta mig på tåget, plocka upp datorn och sedan sätta igång att skriva där jag slutade förra gången och fortsätta tills det är dags att kliva av tåget. Om man ska bli bra på att skriva är en nödvändig förutsättning att man orkar sitta och skriva mycket, även när man inte vet vad man ska skriva. Precis som man inte kan vänta på att ta ett bra foto, utan måste ta 10-15 foton för varje bra foto, så måste man få ner något på pappret oavsett om det är bra eller inte. Det andra jag lärde mig var att det var roligt att skriva på det här sättet. Novembermörkret har försvunnit när jag har skrivit ner berättelsen om byn, fogden och draken.

Vad ska du göra nu då? Nu ska jag sätta igång att läsa böcker igen. Det är min läsa-bok-tid som har varit min skriva-bok-tid, och jag är rätt utsvulten. Men det kommer att dyka upp ett paket med böcker i veckan om hur man skriver böcker och nu har jag en text på 50 000 ord som jag kan använda för att testa vad som står i de böckerna. Det kanske går att göra något med texten?

En sak kommer jag att kunna suga på länge, det är att jag inte längre är en av dem som säger ”en dag ska jag skriva en bok”, för det har jag gjort nu.

Bookmark and Share

4 reaktion på “Mitt liv som författare

  1. Grattis! Verkligen imponerande. Jag kommer definitivt inte att uppnå målet, men jag har en massa utkast till noveller, som jag sakta jobbar vidare på. Kul är et i alla fall, och en bra tid att skriva i det luddiga movembermörkret.

  2. Grattis! Imponerande!
    Själv strävar jag mot 40 000-strecket men är vid gott mod – det är ju en vecka kvar…

Kommentarer inaktiverade.