Statyerna vid porten

Uppdaterat
Det här är statyerna som omger porten till jobbet. Jag förstod inte statyernas symbolik, men Jesper som googlade lite hittade en uppgift om att figurerna är Livet och Döden. Den vänstra som måste vara Livet, har klänningen nedhasad till midjan och gör vadå med sina bröst? Den högra som måste vara Döden, har på sig klänningen, men visst skyddar hon sig med händerna? Mellan dem, över portöppningen, finns den lilla puttifiguren som ser rätt ansträngd ut. Ännu längre upp på fasaden finns tiden med sitt timglas och en rad bistra mans- och kvinnohuvuden som tittar fram.

Innan byggnaden blev Stockholmssystemets huvudkontor och sedermera Systembolagets, så var det kontor för försäkringsbolaget Thule. Jag tycker inte det hjälper i tolkningen av statyerna. För övrigt så lär Olof Palmes far och farfar varit chefer i huset på den tiden. Men det är inte heller till någon hjälp.

(Om ni klickar på bilderna kan ni få se dem i större upplösning)

RIMG0439RIMG0440RIMG0483RIMG0482RIMG0478RIMG0459
RIMG0441
RIMG0456


RIMG0461
RIMG0462RIMG0463RIMG0464RIMG0466RIMG0465RIMG0467

Bookmark and Share

En reaktion på “Statyerna vid porten

  1. Det kan ju bara vara en tidstypisk utsmyckning. Såg massor av sådana i Riga och jag tror inte de betydde mer än just se vackra ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>