Pepparkakshuset 2009

I år valde jag (trodde jag) ett enkelt hus, Uppsala Konsert och Kongress. Ett fyrkantigt hus med räta vinklar. Trodde jag. När jag hade laddat ner en 3D-modell av huset, visade det sig att skåran i taket går snett genom taket och dessutom smalnar av. Det gjorde bygget en aning svårare, men jag bygger ju inte mina egna hus för att göra det lätt för mig. Jag har gjort huset i skala 1:200.

Här är bygget i bilder.

RIMG0620
Redo

RIMG0625
Räta vinklar

RIMG0628
Första plåten (borde ha fått vara inne i tre minuter till)

RIMG0630
Jag hittade inte den stora kaveln på en gång.

RIMG0638
RIMG0641
Klara gör fönster

RIMG0643
RIMG0645
Klara dekorerar taket

RIMG0658
Smält socker kan ge brännskador.

Färdigt:
RIMG0662
RIMG0663
RIMG0666
RIMG0667

Bookmark and Share

5 reaktion på “Pepparkakshuset 2009

 1. Grattis till bygget!

  Jag har läst din blogg länge och jag måste säga att du är en man med många skiftande talanger och intressen. Jag hittade den genom Enn Kokk, och läser även Kerstins blogg. (Det bidrar förstås att jag är ångermanländska i förskingringen).

  Pepparkakshus har jag gjort några gånger, med oerhörd möda, men sista gången limmade vi ihop skiten med Karlssons klister. Jag ska ta nya tag när jag får barnbarn.

  • En inte helt oviktig del av att bygga pepparkakshusen är att montera med smält socker. Då måste det bli rätt på en gång, annars är det stor risk att bitarna går sönder om man plockar isär dem igen. Det är ett adrenalinspeedat moment. Det som gör det vanskligt är att pepparkaksbyggen gör man en gång om året, och det tar några år (decennier) att få flyt i bygget.

 2. Kanske nya Uppsala C i år?
   
  Nya stationen bjuder ju på utmaningar i flera plan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>