Estlands revanschistiska euromynt?

I SvD läste jag just om det nya estniska euromyntet. Det ser ju ut att sträcka sig längre åt öst än vad dagens Estland gör. Men är det så?

Nej, så är det inte. Det är bara så att kartbilden är lätt roterad och roterar man den lite så passar myntets karta in mycket bra på de nutida estniska gränserna:

Varken öster om Narva i nordöst eller i sydöst ser gränserna ut att följa den första självständighetstidens gränser.

Bookmark and Share

5 reaktion på “Estlands revanschistiska euromynt?

 1. Allt är som vanligt.Alla länder,med gräns mot Ryssland har århundraden av erfarenheter av det mer nedslående slaget.Över tid har det nämligen aldrig,någonsin,kommit något gott från det hållet.Man är jordens största land,men det räcker inte -mer skall det vara, vilket en gång formulerades så träffande: ryssen sover gott, under förutsättning att hans soldater står på vakt på båda sidor om gränsen…man tar varje chans till sin nålsticksdiplomati, det beror sannolikt på de fantomsmärtor man fortfarande har efter sovjetkommunismens kollaps. Och,efter 20 år nu,finns fortfarande inte en gränsöverenskommelse, däremot gör Ryssland anspråk på landområden,tidigare tillhöriga det fria Estland.

 2. Henn:

  Det finns en grännsöverenskommelse från 1995 som är uppdaterad nyligen, tror det var 2007 där Estland avsäger sig anspråken på den kontroversiella provinsen. Du formulerar dig som Ryssland har anspråk på områden i det nuvarande Estland, när det faktiskt är tvärt om, att vissa i Estland vill damma av krav på områden från tidigare perioder i historien.

  När det gäller nålsticksdiplomati så är grannarna så smidiga heller. Georgien trodde de hade USA:s stöd, men så var det inte, så bidde det lite jobbigt… Estland har sina diskriminerande medborgarregler, borttagandet av den anti-fascistiska statyn, etc. Det som inte framkommer i den svenska diskussionen ang. statyn tycker jag är att man måste se det i en kontext. Hade balterna i någon som helst utsträckning visat självkritik över sina fascistiska historiska strömningar så hade förmodligen en flytt kunnat ske smidigare. Likaså om det Estniska parlamentet verkligen hade varit demokratiskt tillsatt.

  • Mikael; efter första världskrigets frigörelse ( med förtjänstfull hjälp av finsk trupp ) träffades i Tartu 1920 en fredsöverensdkommelse,där Lenin godkände gränserna, och lovade därutöver fred i all tid.Det räckte i knappt 20 år…varför skulle de då fastställda gränserna inte gälla nu ?Och Petseriområdet,var,såvitt jag kan minnas nu Estniskt territorium.och fenomenet är inte nytt, se bara på gränsdragningsfrågor mellar Ryssland och Norge uppe i norr…tala om expansionslusta ! Och tack ske pris att ockupationsstatyn kom bort !Det är rent trams att tala om ”den antifascistiska stayn ” PÅ många håll har Lenin-och Stalinstatyer rensats ut numera.

 3. Det duger att komma som baltisk ´expert´och tala i egen sak. Det har funnits balter som envist under efterkrigstiden hävdat patriotism med en underliggande illa dold naziantuckenhet. Att man inte accepterar de av ryskt ursprung gör inte saken bättre.
  Det är klart att nazianstuckna balter avskyr den ´antfasistiska´ statyn.
  Den påminner ju ganska tydligt på ett sätt om balternas kollaborerande med fascisterna under andra världskriget.

  • Nej; inte en till…expert på balternas preferenser osv..Nå,ingendera ockupanten var önskad, men Sovjet minst -nationen hade i skrämmande minne den första ockupationen till följd av Molotov-Ribbentrop-pakten.Efter sådär femhundra år med den grannen vet man alltför väl hur psalmerna gå…Om man nu,vilket en del aningslösa vill göra gällande, betraktar Sovjet som ”befriare” kunde de väl ha packat sig hem efter några veckor med beskedet att nu får ni fixa resten själva, på egen hand.Men icke,faktiskt kom man som ren ockupant,ty sedan tyskarna dragit hem var Estland både de facto och de jure en egen nation, om så bara några dygn.Och nazianstuckenhet fanns det en del av i Sverige åren 1939-1940…Nu tycks vi ha kommunistanstuckna övervintrare kvar ännu,förunderligt nog…
   Sist och slutligen några historiska fakta.Till följd av ovannämnda pakt deporterade Sovjet över 2 miljoner människor från de ockuperade områdena.I Estland påbörjades första vågen av deportationer den 13 juni 1941,då man,den dagen, påbörjade förbereda boskapsvagnar för approx. 11.000 människor.Under tysk ockupation skapades ett center för dokumentation av personella förluster till följd av Sovjetiska deportationer.Denna kartläggning innehöll ca 60.000 namn.Tyskarna förbjöd all listning av judar,likafullt bokfördes 439 sådana -dessa bortfördes av ryssarna….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>