Kırkdört

Hemresan var lite mer händelserik än vad jag hade önskat. Sista kvällen talade jag för övrigt franska (dåligt, men ändå), tyska (med en kvinna från Elsass), turkiska (bättre än franska), engelska och ryska. Och svenska, men det räknas ju inte. Jag satt med en man från Algeriet och pratade flygsimulatorer. Han håller på att bygga sin egen cockpit för en Boeing 737 och hade varit och flugit en äkta flygsimulator ute vid Atatürkflygplatsen i Istanbul. Det gjorde mig lite avis…

Jag glömde att sätta min iPad på laddning under natten och valde att se till att den var laddad i stället för att göra en avslutande utflykt sista dagen. Jag åkte ut till flygplatsen i god tid för att kunna slöa i lugn och ro där. Jag hade tillräckligt med pengar kvar på mitt istanbulkort, så jag åkte kommunalt ut till flygplatsen. Jag hade inte gjort min läxa och gick av spårvagnen vid hållplatsen Aksaray för att ta metron från stationen Aksaray. Det var fel, jag skulle ha gått av vid Yusufpaşa – naturligtvis. Det blev en lång promenad i hettan.

På Istanbuls flygplats passerar man två säkerhetskontroller, en vid entrén och en vid gaten. Man bör alltså komma i god tid. Har du en smartphone kan du gratissurfa vid loungerna, där finns öppet nät och ett uttag som alla vill använda för att ladda sina mojänger.

Nästa dramatiska episod var Zürichs flygplats där jag skulle ta mig från flygplanet till gaten på väldigt lite tid. Men jag hann. Jag tror till och med att jag gick genom priofilen i säkerhetskontrollen trots min ekonomiklassbiljett. Ingen protesterade i alla fall.

Sedan kunde jag slappna av och läsa. Jag läste ut den lilla boken på turkiska jag köpte, så jag kan redan hävda att jag har läst en bok på turkiska (om än en läsalättvariant).

Sista biten hem var taxi från stationen i Uppsala. Och chauffören hade bott ett år i Istanbul (kurd från norra Irak), så jag kunde öva ända fram till dörren i Uppsala.

Bookmark and Share

4 reaktion på “Kırkdört

  1. Flygplatsen i Zürich är onekligen en prövning, där man behöver ha gott om tid för att ta sig genom säkerheten och till flygplanen. Skulle du också ta dig ut till E-gaterna från A, B eller något?

    • Det var en A-gate, men planet parkerade remote så det blev buss till terminalen och sedan rask marsch genom terminalen.

  2. Jag har uppdaterat mig på din turkiska resa nu, efter att ha varit utan internet några veckor. Väldigt intressant och inspirerande, så annorlunda än den vanliga turistbilden av Turkiet. Bilderna är vackra och texten ger mersmak. Jag har alltid bojkottat Turkiet som resmål, kurdfrågan osv, man är ju formad av 60- och 70-talet, men det har ju faktiskt blivit bättre. Jag köpte mitt första fraslexikon i turkiska 1973 i London, men mer har det inte blivit.

Kommentarer inaktiverade.