Nötmaränger

begäran:

Ingredienser:

  • 3 äggvitor
  • 1,5 dl socker
  • 75 eller 100 g nötkärnor

Gör så här:
Sätt ugnen på 100 °C. Mal nötterna. I receptet stod det 75 g, men jag kanske tog 100 g, jag kommer inte ihåg. Mal nötterna oavsett vilken mängd du tog. Gör marängsmet av äggvitorna och sockret och blanda i de malda nötterna. Ta fram ett bakplåtspapper och ta fram en plåt. Spola kallt vatten på fingrarna du brände när du försökte ta fram plåten från den varma undre ugnen, och sätt sedan på den övre ugnen och kyl av plåten. Lägg på bakplåtspappret. Ta en sprits och sätt på en tyll som hör till en annan sprits och sitter på dåligt. Fyll spritsen till 80 procent. Säg till din son att ”sluta tjata”. ”Jag tjatar inte.” ”Att säga samma sak omigen är att tjata.” ”Det gör jag inte.” Ta spritsen och börja spritsa en ring på plåten. När smeten väller ut över dina händer, så skrapar du av den i en blaffa på plåten. Tryck hårdare på spritsen så att tyllen lossnar och smeten sprutar ut på den och plåten. Gör några klickar utan tyll med spritsen så att du kan byta till en tyll som passar och fylla på resten av smeten. Säg till din son att ”sluta tjata”. ”Det är inte tjat, det är prat.” ”Att säga samma sak hela tiden är att tjata.” Trots att du nu har satt på en tyll som passar, så kommer smeten att fortsätta välla ut över dina händer, eftersom de små nötbitarna sätter igen öppningen. Kämpa med att få bort tyllen och gör blaffor utan tyll med resten av smeten. Sätt in plåten i ugnen. Nu kollar du hur lång tid maränger ska vara i ugnen i Vår kokbok (eftersom det inte står annat än marängerna ska vara i ugnen tills de är torra och släpper från pappret i receptet som du använder) och upptäcker att det är 40-60 minuter. Räkna med 70 minuter eftersom det är ganska stora maränger som du har gjort. Du kan göra spagetti carbonara under tiden. Kolla då och då ifall ”marängerna är torra och lossnar”.

När marängerna är klara tar du loss dem från plåten och lägger dem på något bra ställe. Troligen smakar de väldigt gott och är värda besväret. Innan du gör det här receptet igen ska du handla tyllar till spritsen som har rätt form och sedan inte fylla på så mycket innan du spritsar. Du kan då stryka en del moment i arbetsbeskrivningen.

Bookmark and Share

4 reaktion på “Nötmaränger

  1. Fattaru hur mycket tjat det blir med fyra barn? Både från deras håll men även från mitt – när jag om och om igen säger ”sluta tjata” så får jag till sist lov att inse att vad är det, om inte just tjat.

    För övrigt skulle det aldrig falla mig in att göra nötmaränger. Köp ett paket Euroshoppers Chocolate Chíps Cookise istället.

    Jag har lagt en länk till din blogg från min, är det OK? Vet inte vad cybervärlds-etiketten säger om att länka utan att fråga. Var finns Magdalena Ribbing när man behöver henne?

  2. Det här var den roligaste bakbeskrivning jag någonsin läst! Skrattade så tårarna rann. Fick också lära mig ett nytt ord – jag visste inte att ”struten” kallades tyll. Tycker också att Viggos kommentar var strålande. Det märks att det är en vaken ung man med integritet!

  3. Pingback: B(l)o G Strömberg » Mer nötmaränger

Kommentarer inaktiverade.