Språktest inför EU-valet

Jag fick för mig att göra om det språktest jag gjorde för en massa år sedan nu inför EU-valet. Upplägget är åt samma håll, men den här gången har jag gjort ett poängsystem för att ranka partierna. Jag la även till www.val.se i det här testet.

Språken delar jag in i tre grupper:

1. Nationella minoritetsspråk
(Finska, meänkieli, jiddish, romani, samiska)
Om man menar allvar med de språken bör man ha information på de språken i samband med valen.

2. Världsspråk
(De sex officiella arbetsspråken i FN, engelska, franska, arabiska, ryska, spanska, kinesiska och så tyska)
Här ser jag två skäl till att ha information, först för att ge stöd till utländsk press men även för systerorganisationer runt om i världen.

3. Invandrarspråk i Sverige
Det är naturligt tycker jag att försöka nå så många potentiella väljare som möjligt när det är dags för val. Här tänkte jag mig ha med de tio största. Men… Vissa språk passar in i flera grupper, finska i grupp 1 och 3, arabiska i 2 och 3 och svenska är faktiskt ett av de största invandrarspråken (ca 25% av invandringen från Finland under 60- och 70-talen hade svenska som modersmål). Så de språk som även finns i grupp 1 och 2 samt svenska tar jag bort från listan på de största invandrarspråken. Men sedan har vi danska och norska som jag fegar lite med och tar med som egna språk, men ger även två andra språk plats i rankingen. Det blir således de tolv största språken i Sverige som inte finns i grupp 1 eller 2 som man finner i den här gruppen.

Hur har jag hittat underlaget för rankingen som krävs i grupp 3? Jag har använt en tabell i Sveriges språk – vem talar vad och var? av Mikael Parkvall (länk) som grund:

Språk Antal Typ (ranking för grupp 3)
Svenska 8 000 000 -
Finska 235 000 Nationellt minoritetsspråk
Serbokroatiska 113 000 1
Arabiska 93 000 Världsspråk
Kurdiska 66 000 2
Spanska 65 000 Världsspråk
Tyska 64 000 Världsspråk
Persiska 59 000 3
Norska 56 000 4
Danska 54 000 5
Polska 49 000 6
Albanska 49 000 7
Engelska 44 000 Världsspråk
Arameiska 36 000 8
Turkiska 34 000 9
Somaliska 25 000 10
Ungerska 21 000 11
Ryska 19 000 Världsspråk
Thailändska 16 000 12
Kantonesiska 14 000 Världsspråk

 

Poängsystemet satte jag upp på förhand på följande sätt:
1. Finns det information på andra språk än svenska? 10 poäng.
2. Är det lätt att hitta information på andra språk än svenska? 10 poäng.
3. Använder man Google translate eller liknande? Slött, men det ger ju något i alla fall… 30 poäng.
4. Nationella minoritetsspråk, 10 poäng per språk.
5. Världsspråk, 10 poäng per språk.
6. Invandrarspråk, 10 poäng per språk.

Så här ser resultatet ut:

Sidan Finns språk? Lätt att hitta? Översättnings-tjänst? Nationella minoritetsspråk Världs-språk Invandrar-språk Poäng Kommentar
val.se Ja Ja 5 7 11 250 (saknar norska)
FP Ja Ja 5 6 7 200
MP Ja Ja 4 5 6 170
M – euval Ja Ja 1 6 7 160
M – normal sida Ja Ja Ja 50
C Ja Ja Ja 50
KD Ja Ja Ja 50
S Ja Ja 3 50 Skulle vilja ge minuspoäng för att allt på sidan för andra språk är på engelska.
V Nej Nej 0
SD Nej Nej 0

Jag skulle säga att 0 ger streck i betyg. Jag är förvånad över V, jag skulle ha förväntat mig en massa språk där, men det kan vara en epic fail i gränssnittet som gör att jag inte hittar något.

Sedan skulle jag ge IG till S på grund av att gränssnittet är helt och hållet på engelska. Har man en fil som innehåller information på arabiska kan man skriva det på arabiska också, men eftersom jag satte poängsystemet först och sidan får samma poäng som tex C, så får S godkänt i alla fall med 50 poäng. Uppdatering: med den nya sidans innehåll får S godkänt med marginal.

150 poäng och däröver tycker jag ska ge betyget VG – väl godkänd.

Och för 200 poäng och uppåt ger jag betyget MVG – mycket väl godkänd och det är FP som är ensamt bland partierna att nå dit. FP var i topp förra gången också.

Men testets solklara vinnare är www.val.se! Nästan full täckning i alla grupper, bara norska saknas.

Bookmark and Share

4 reaktion på “Språktest inför EU-valet

  1. Vänta lite nu…
    Rubriken talar om EU-valet, men ditt urval av partier utesluter ett parti. Trots att Piratpartiet ligger på en delad fjärdeplats, i antal mandat, av åtta svenska partier i Europaparlamentet, hoppar du över dem till förmån för ett parti som inte ens har någon representation i det parlament som valet gäller. Hur tänkte du nu?

    Sedan misstänker jag att pp skulle hamna på pinsamt låga poäng, men undersökningen känns ändå lite rumphuggen utan dem. Eller hur?

    • Urvalet av partier är underförstått riksdagspartierna. Sedan finns det ju tre partiet som har varit i, är i eller har god chans att komma in i Europaparlamentet, men det känns ärligt talat inte som de försöker ha heltäckande partiorganisationer. Så det vore lite orättvist att betygsätta den här frågan för dem.

Kommentarer inaktiverade.