Beatles på Spotify

På julafton publicerades hela Beatles produktion på Spotify. Min vän Magnus (som är en av de främsta experterna på Beatles i landet) skapade (troligen i natt) en spellista som listar musiken i den ordning den spelades in och gör det möjligt att följa den kreativa utvecklingen. Jag lyssnade igenom hela listan idag – 9h56m och skrev sedan följande kommentar:

”Magnus bad om en sammanfattning av mitt maratonlyssnande idag. Det får bli på makronivå tror jag. De första timmarna är i och för sig lysande inspelningar, men rätt homogena innan Lennon/McCartney börjar skapa mer och mer av musiken och söka sig bortom det tidigare soundet. Jag gav mig ut och sprang och hade musiken från Rubber Soul, Revolver och de första låtarna under Sgt Pepper-inspelningarna i lurarna då. Helt otroligt bra och jag skulle inte säga att jag hörde någon svag låt alls medan jag sprang. Får göra en spellista av det. Sedan kommer resten av Sgt Pepper och därefter blir det som Magnus skriver en dipp. När Revolution 9 kom så funderade jag på om det var en logiskt ändpunkt i det musikaliska sökandet: ”vad är musik?” De lyfter sig därefter, jag är svag för deras hårda rock i Hey Bulldog, Helter Skelter, Yer Blues men det är ojämnt. Det är en blandning av lysande låtar som Let It Be, While My Guitar…, några rätt tramsiga låtar (inte så många dock) och lite lätt oengagerade låtar som har svårt att hävda sig mot vad jag hörde några timmar tidigare när jag sprang. Sammantaget är det trots allt det bästa som har skapats i musikväg av en grupp människor. En sagolik skatt.”

Bookmark and Share