Naturmetoden

Naturmetoden
Klicka för större bild.

När jag läser den här annonsen (i Villamagasinet nr 5 2006) får jag en känsla av att texten är skriven för 40-50 år sedan. Några exempel (men inte alla):

”Jag skrattade misstroget. Visst hade jag sett…”
”Jag var ute med en flicka som arbetar på kontor.” — Finns det ”flickor som arbetar på kontor” numera?
”Efteråt drack vi kaffe på ett konditori” — inget ovanligt upplägg för en trevlig kväll även idag, men ändå, lite gammaldags.
Bilden på mannen – kostym med slips!

Kerstin påpekade att en ”flicka som arbetar på kontor”, nog numera har lärt sig engelska i skolan. Jag har inget emot Naturmetoden och tror säkert att den nog är bra, men annonstexten andas mitten av 1900-talet på ett märkligt sätt. Vilka är målgruppen? För 50 år sedan fanns det nog många unga män i kostym och slips som gick på bio och konditori med en flicka som arbetar på kontor och som inte hade fått möjlighet att lära sig engelska i skolan, men vilka riktar sig annonsen till idag? Till män som för 50 år sedan hade kostym och slips och gick på bio och konditori med en flicka som arbetade på kontor och som inte hade fått inte möjlighet att lära sig engelska i skolan?

Bookmark and Share

23 reaktion på “Naturmetoden

 1. Annonsen ser precis ut som den gjorde på 50-talet när ”naturmetoden” var mycket annonserad. Jag vet dock ingen som lärde sig något språk på det sättet. Jag har t o m haft någon bok som jag fått i reklamsyfte vid något tillfälle under 50-talet. (Förmodligen kunde man skicka efter någon bok för gratis påseende. Det var vanligt då.) Tror inte att den finns kvar – det hade kanske varit kul för dig att testa metoden??

 2. De har en hemsida http://www.naturmetoden.se. Den uppdaterades senast 2004-11-22. Nyheten att de har ”nu även en modern kurs i italienska” kanske inte är så ny.

  Ett citat från sidan ”Vad några elever tycker”:
  ”Kan omtala, att jag vid ett besök på Malta kom i samspråk med ett äldre engelskt par, som av min engelska fick den uppfattningen, att jag vistats längre tid i England.” — klockren nusvenska?

  Bilden på hemsidan bör kunna dateras till 80-talet med hjälp av frisyr, ljudanläggning (ingen CD) och uppslagsverk.

 3. Rätt underbart. Mitt i dagens media-medvetenhet och smartness. En slags konserverad tidsbit.

 4. Jag sökte på Naturmetoden och hamnade på den här bloggen. I vilket fall kan jag förtälja att jag har erfarenhet an nämnda kurs. Under tonåren tjatade jag till mig en kurs i franska av min mamma, det var väl någon gång på 80-talet. Den var dyr. Men inte så dum. Inte för att jag gick igenom hela kursen men jag tycker ändå att jag lärde mig en del.
  Nu funderar jag på den italienska varianten men frågan är väl om det är tillhörande cd-skivor numera. På 80-talet var det såklart tillhörande kassettband.
  Jovisst är det lite gammaldags stil över kursen men jag gillar sådant, ordning och reda liksom.

 5. Tjenare, söker med ljus och lyckta efter någon som använt denna metod, hur e den tänkt att fungera? De själva använder sig av sektliknande slingranden för att undvika svåra frågor så för mig låter detta bara som en ren plojgrej där man lurar till sig pengar, kommentera gärna!

 6. Jag har läst naturmetodens latinkurs och måste säga att det är den överlägset bästa inlärningsmetod som finns. Det de (inte lärarnas fel, skolverket(!)) nu försökt lära mig på gymnasiets latinkurs (som jag ju redan kan) i ett halvår, lärde naturmetoden mig på fyra veckor! Dessutom sitter det betydligt säkrare; man lär sig snarare att tala och tänka latin än att lära sig slå i ordlistor och paradigmer för att analysera (istället för verkligen förstå!) en text.

 7. Jag har läst flertalet Naturmetoden kurser och kan verkligen rekommendera dem Började med min fars gamla franska häften, tryckta 1958, och fortsatte med tyska och senare italienska.
  Trots den kanske något ålderdomliga marknadsföring hos Naturmetoden, så passar denna metod mig alldeles utmärkt! Fler skulle säkert upptäcka metoden, och företaget, om de anpassade marknadsföringen!
  Delar Simon Wihks föregående inlägg att skolverket har en massa att göra här när det gäller pedagogiken för att lära ut språk.
  Hur lärde vi oss svenska som barn? Naturmetoden använder samma princip!

  • Hej!
   Jag skulle vilja köpa/låna Franska Enligt Naturmetoden
   Om du har den, vore jag jätteglad om du mailade mej.

   Med vänlig hälsning, L.Holmstedt.

 8. Tomas! Maila mig så ska jag förklara om du det fortfarande är aktuellt! Det är absolut ingen plojgrej! Tvärtom!

  • Kära Tom
   Jag försökte naturmetoden.se hemsida, men de svarade inte.
   Om du vet var jag kan köpa den tyska Naturmetodens kursen,
   vänligen skicka mig ett email.
   Tack mycket,

 9. Deras otroligt omoderna marknsadsföring till trots så är naturmetoden suverän. Har nyligen påbörjat deras franskakurs och det är skitkul. Avskydde språk i skolan, troligen p g a den usla pedagogiken, och har på några veckor med en halvtimma till en timma om dagen i snitt redan lärt mig mer än under tre år på högstadiet.

 10. Var kan man köpa Naturmetodens sporåkkurser? Jag är intresserad av att läsa tyska och italienska.

 11. Var kan man köpa Naturmetodens språkkurser? Jag är intresserad av att läsa tyska och italienska.

 12. Jar är intresserad av den äldre varianten, som innefattar kurshäften, ordlistor och kassettband.

 13. Vårt släktföretag Ramonafabriken levererade mängder med vevgrammofoner till Naturmetoden i början av 50-talet, före kassetterna. Hör av dig om du har en sådan, eller N:s skivor, trycksaker o dyl från den tiden.

 14. Naturmetodens inlärningsmetod är verkligen suverän, den följer precis
  samma linjer som vi lärde oss svenska när vi var barn. Suveränt

 15. Jag vet inte hur ”Naturmetoden” anser att barn snabbt lär sig språk. Själv satt jag med Mamma och pekade i en pekbok med djur och sa ”kooooooo”. Det tog mig ett drygt år av dreglande och pekande innan metoden började ge ordentligt resultat. Erbjuder ”Naturmetoden” verkligen pekböcker till vuxna? Det är ju faktiskt lite nytänkande…

  ”Naturmetoden” publicerade en helsidesannons i nummer 1 av Femina anno 1959. Den förefaller vara skriven av samma vidlyftiga annonsförfattare, men är betydligt mer oblyg i sina vansinniga utfästelser. Annonsen hävdar bland annat att man kan lära sig Franska flytande i tal och skrift på en enda dag(!). Efter att ha läst den annonsen kan det inte finnas något tvivel hos normalbegåvade personer att marknadsföraren bakom mirakelmetoden är en skrupelfri scharlatan av värsta sorten. Jag har en kopia på annonsen som jag gärna delar med mig av för publicering här. Kontakta mig så skickar jag den.

 16. Själv har jag läst Spanska kursen.
  Den ger en god introduktion i språket.

  Vill man sedan lära sig språket ”på riktigt”
  får man nog bo i ett spansktalande land
  i något år.

  Skall till Tyskland nu i sommar och funderar
  på att damma av min gamla skoltyska också..

  Det är aldrig för sent att lära sig något nytt..

  • Hej Mikael!
   Söker febrilt hitta den spanska naturmetoden. Vet du var man kan hitta den eller kan du för en god ersättning kopiera den åt mig? Är mycket angelägen om att få tag på den då jag ska åka till Costa Rica. Finns mig veterligen ingen copyright på den längre, efter att företaget Naturmetoden.se tyvärr la ner sin verksamhet för några år sen.

 17. Metoden är helt underbar, jag undervisade en grupp Värsting-pojkar på ett behandlingshem när dom vägrade att vilja lära sig någonting över huvud taget! Det passade bäst med LATIN, eftersom vi just var i perioden om Romerska imperiet etc. Nu behöver jag SVENSKA enligt Naturmetoden! Är det inte dags för det nu med vår stora invandring! hälsar Inga-Britt Lundqvist.

Kommentarer inaktiverade.