Heteropalindrom

I någon bok jag har läst i år om något språk, så beskrevs det hur man roade sig med att skriva meningar som blir läsbara åt vilket håll man än läser dem. Förmodligen var det kinesiska, men jag har inte lyckats hitta referensen. Det kan också ha varit arabiska.

Nåväl, det där verkar kul tänkte jag och började klura. Rätt snart insåg jag att jag ville ha en lista på ord som blir ett ord om man läser det baklänges. Jag pratar inte om palindrom (där ordet eller frasen blir samma om man läser den framlänges eller baklänges) utan om en större mängd, där ett ord blir ett annat ord (eller samma) oavsett läsriktning. Det finns olika namn på dessa ord och jag kallade dem för heteropalindrom, men jag har nu sett att även andra har använt den benämningen. Andra benämningar är anadrom, semordnilap och antigram.

Jag har använt Den stora svenska ordlistan (268 645 poster, 239 351 unika ord) och tagit fram en lista på 913 ord som blir samma eller andra ord baklänges. Jag har använt även böjda former (ginets-stenig) och namn (Zeus-Suez). Jag har bara lagt till ett par: legym-mygel. Legym saknas i ordlistan.

Filen: heteropalindrom.txt

Har jag kommit på några heteropalindromfraser? Jo, men inga roliga. Jag återkommer

Bookmark and Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>