Tiro

Från bokus.com:

Tiro är en gammal man. Han är frigiven, och hans före detta dominus, politikern och författaren Marcus Tullius Cicero, är död sedan länge. Tiro lever ett stillsamt liv med regelbundna vanor. Men mitt i vardagslunken skakas plötsligt hushållet av ett mord. Barberaren, vars kvinna länge blivit våldtagen av en åldrad aristokrat, har tagit en blodig hämnd. Tiro tvingas reda ut vad som har hänt, och kastas in i ett oväntat filosofiskt och moraliskt dilemma som får en oväntad upplösning.
Stewe Claesons roman är på en gång ett filosofiskt samtal och en spännande mordhistoria. Men framför allt är det ett porträtt av en man som sett det mesta och lyckats lära sig något av det.

Stewe Claeson, f. 1942, författardebuterade 1969, senast utgiven roman De tiotusen tingen (2005). Översättare, folkhögskolerektor, handledare vid Litterär Gestaltning i Göteborg

Den här boken är skitbra. Den har samma kvalitet som Один день Ивана Денисовича, En dag i Ivan Denisovitj liv, har, den får mig att kroppsligen känna vad huvudpersonen känner. I det här fallet kanske det hjälpte att jag just nu är förkyld och oerhört seg på morgonen
och kan identifiera mig med en gubbe på uppåt 100, men det räcker ju inte — texten måste också göra sitt.

Det här är första boken jag läser av Stewe Claeson och jag vet inte om den här boken är typisk för hans författande. Att jag har läst boken beror på ämnet, jag har läst flera böcker i år om tiden mellan Caesars död och Pompeiis förstörelse (Maja Lundgren och Robert Harris) och då passade den här boken bra. Robert Harris böcker har dels handlar om Pompeii och dels om Cicero.

Ska man fullt ut kunna förstå den här boken ska man nog vara helklassiker och rejält gammal. Jag är ingendera, bara halvklassiker och halvgammal, men det räcker för att hänga med. Jag har ju svårt att säga hur någon som saknar klassisk bildning uppfattar berättelsen, men jag tyckte att mina kunskaper i antik historia och latin knappt räckte till.

Den andra delen, åldrandet, är desto mer allmängiltig. Den är som jag uppfattar det också huvudtemat för boken. Jag har nog inte mer att tillföra än vad jag har sagt tidigare – att ”den får mig att kroppsligen känna vad huvudpersonen känner”.

Det här är en bra bok, läs den.

Start: 2007-11-02 21:15
Slut: 2007-11-03 12:39
författare: Claeson, Stewe, 1942-
titel: Tiro / Stewe Claeson
förlag/år: Stockholm : Norstedt, 2007 (Falun : Scandbook)
omfång: 148, [4] s. ; 22 cm
anmärkning: Originalupplaga 2007
ISBN: 9789113017464 (inb.)
internetlänk: http://bilder.panorstedt.se/bil… (Omslagsbild)
klassifikation (SAB): Hc.01
Bookmark and Share

En reaktion på “Tiro

  1. Jag har inte läst den här boken av Stewe Claesson men däremot hans ”Rönndruvan glöder”, som handlar om Esaias Tegnér. Det är en mycket bra roman.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>