Minneshjälp

Jag använder ett minnessystem för tal som bygger på att man skapar ord utifrån siffrorna. Systemet kallas Mnemonic major system på engelska. Jag har idag kodat en ordlista med några hundratusen svenska ord för att göra det enklare att hitta ett passande ord. Systemet bygger på att en siffa ersätts med ett ljud och jag har försökt använda följande schema:

0 – s-ljud
1 – t och d
2 – n och ng
3 – m
4 – r
5 – l
6 – j-ljud, sje-ljud och tje-ljud
7 – k-ljud och g-ljud
8 – v och f
9 – p och b

Vokalerna och h stoppar man in mellan ljuden så att man får ett ord. Ett exempel: förr i tiden hade jag 5718 som anknytning på jobbet. Det kan man först översätta som lktv och sedan stoppa in vokaler så att man får likteve eller helig teve osv.

En hjälp att finna lämpliga ord finns på http://motbok.se/mnemo/. Man kan nog säga att kodningen är version 1, svenskan har ett knepigt sätt att stava ljuden. I den här kodningen är till exempel ge i hårige kodat på samma sätt som ge i prestige. Någon annan gång ska jag försöka hantera fler egenheter i svenskan, men inte just nu.

Bookmark and Share

5 reaktion på “Minneshjälp

 1. Verkar väldigt besvärligt. Varför övergå från bokstäver eller ljud till siffror? Vad blir enklare med det?
  Mitt minne som jag pga av åldern märker börja bli sämre – har ibland svårt med namn. Ibland kommer jag bara på begynnelsebokstaven/ljudet, sen kanske bara efternamnet eller förnamnet. I bästa fall kommer sen båda fram. Vad skulle siffror då hjälpa?
  Däremot har jag gjort det omvända betr alla kodnr vi nu begåvats med. Har en liten lapp i plånboken där jag med kyrilliska bokstäver skrivit ner ett fyrsiffrigt kodnr, på tyska ett annat, fars föd plus S ålder minus 2 och för ett annat benämningen på en av de franska revolutionerna.

 2. Systemet används just på det sätt som du gör, för att komma ihåg siffror. Siffrorna blir ljud som man bildar ett ord av. På så sätt kan man komma ihåg rätt långa sifferserier. I stället för att komma ihåg 42 siffror i talet pi, så memorerar jag 7 ord. Dessutom låter jag orden bli en liten berättelse och då är det ännu lättare.

 3. Om minneskonst i äldre tider finns boken Matteo Riccis minnespalats av Jonathan D. Spence utgiven på svenska 1989 av Ordfront. Innehåller också mycket om en europes upplevelser av Indien och Kina, som nu båda håller på att återta sin rimliga ställning i världen. Dags för mig att läsa om boken både för det aktuella och för mitt minne, som för bokens del är ganska utsuddat!
  För resten vad heter den ryska välinformerade tidningen?

 4. Måste bara tacka för motbok! Finns så få svenska resurser vad gäller major system, härligt att jag hittade detta.

 5. Hej! Kul grej! Går det att få källkoden till detta? Jag använder systemet ofta men har andra konsonantljud för andra siffror.

Kommentarer inaktiverade.