Ingredienser
25 g jäst
5 dl vatten
½ dl ljus brödsirap
2 ½ tsk salt
13-14 dl, ca 800 g vetemjöl special
vatteb+ 2 msk strösocker till kokning
ev vallmo frön, sesamfrön till garnering
ev 1 dl smulad rostad lök som smaksättning i degen
Gör så här:
- Finfördela jästen i en bunke eller köksmaskin.
- Ljumma vattnet till 37° C, fingervarmt. Häll det över jästen, tillsätt sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen mycket väl. Degen ska inte kladda utan vara ganska fast och spänstig. Låt degen jäsa väl ca 60 min. Den kan ocksåkalljäsas i kylskåp 10-12 timmar.
- Arbeta ihop degen igen. Tillsätt ev smaksättning t ex rostad lök eller russin och kanel. Dela den i 12 bitar och forma till runda längder som du fäster till ringar med hjälp av lite vatten.
- Lägg dem på mjölade bakplåtspapper. Lår jäsa ca 20 min och sätt samtidigt ugnen på 225° C.
- Koka under tiden upp vatten med 2 msk strösocker i en vid och låg kastrull.
- Ta upp ringarna försiktigt och lägg dem i det kokande vattnet några stycken åt gången. De flyter när de är tillräckligt jästa. Tryck ned dem så att hela ringen blir blöt. Låt koka 3-4 min under lock.
- Lägg tillbaks dem på plåtarna. Strö över ev sesamfrön eller vallmofrön. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min, till de har fin färg